Miskraambegeleiding

*jullie kan je ook veranderen in je
Vanaf jullie eerste stille wens, vanaf jullie eerste diep verlangen, vanaf jullie eerste stappen in een traject, vanaf jullie eerste positieve test.......
Als je in verwachting bent verwacht je geen kindje, het kindje is er al. Jullie worden geen ouders, jullie zijn het al. Jullie geven het kindje een (koos)naam. Jullie praten over de later, over de toekomst. Het eerste pakje wordt gekocht, de kinderwagen uitgezocht.
Maar ook als je kindje sterft tijdens de zwangerschap ben je een ouder, een ouder die een kindje verloren heeft.
Al jullie dromen en plannen voor de toekomst in een klap verdwenen. Het is meer dan normaal dat je dan in een rouwproces terecht komt, dat je vol verdriet zit.
Het is normaal dat je je onbegrepen voelt daar sommige mensen in je omgeving je verdriet niet begrijpen of niet begrijpen welke keuzes je maakt. Dat woorden die gezegd worden je diep raken en je nog meer verdriet geven.
Een miskraam is heel ingrijpend, zowel lichamelijk als geestelijk. Een miskraam kan enorm ingrijpend zijn voor je zelfvertrouwen, je kan namelijk het idee hebben dan dat je gefaald hebt. Ook kun je je schuldig voelen over het misgaan van de zwangerschap. Maar je kunt je ook schuldig voelen naar je partner of je kinderen. Je kunt het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn. Je voelde je zo zwanger en hoe kan het dan zijn dat toch het hartje gestopt is met kloppen. Ook na een langere tijd kun je nog het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn of je lichaam confronterend vinden als je bijvoorbeeld voor je idee nog niet snel je kleding aan kan van voor de zwangerschap.
Een miskraam kan de contacten met je partner, familie en vrienden veranderen. Ze weten niet goed hoe ze er mee om moeten gaan waardoor je het moeilijk vindt om erover te praten. Ze verwachten dat je doorgaat met je leven maar jij voelt je eenzaam en verdrietig. Ook kan je het gevoel hebben dat je minder functioneert dan eerst op je werk of dat je er zelf minder bent voor je gezin. Je hebt weinig energie en alles wat je wilt doen kost meer energie dan voorheen. Toekomstplannen veranderen, je kunt angst voelen voor een volgende zwangerschap of stoeien met het feit dat er geen volgende zwangerschap meer komt.
Als die emoties al die gevoelens zijn normaal en al die emoties kunnen je op de gekste momenten overvallen.
Een miskraam kost energie, zowel lichamelijk en geestelijk
Enkele tips van miskraambegeleiding Nederland
- Schrijf een brief aan je kindje
Vertel daarin hoe je terugkijkt op de zwangerschap. Vertel ook hoe het kindje nu plek heeft in je leven, in jullie gezin. Misschien vertel je ook welke toekomst je voor dit kind gedroomd had? Ook je partner kan zo’n brief schrijven. Het kan heel waardevol zijn om elkaars brieven te lezen. Ook kan het fijn voelen om een blog te schrijven, deze mag hier gedeeld worden, ook anoniem als je dat wenst.
- Verzamel spulletjes die je herinneren aan je kindje
Herinneringen kunnen tastbaar zijn, zoals het eerste gekochte pakje voor je kindje, de positieve zwangerschapstest, de echo's, iemands trouwring of foto's van jullie vakantie. Maar ook een urn is een tastbare herinnering.
Bij Vere-Kracht kun je dan ook terecht voor mooie herinneringsproducten waaronder gepersonaliseerde troostcadeaus / herinneringsproducten, mooie handgemaakte urnen en voor liefdevolle fotografie.
- Luister naar muziek waar je troost in vindt.
Op de pagina Afscheidsmuziek tref je verschillende nummers aan, heb jij een nummer waar je troost bij vindt en staat hij niet op de lijst, deel hem met ons.
- Vertel je andere kinderen erover.
Op de pagina Rouw en verlies bij kinderen tref je tips aan voor kinderen
Nogmaals volg je gevoel doe dat gene waar jij je goed bij voelt. Want je gevoel klopt! Niks is fout.
Praat over je gevoelens en weet dat alles wat je voelt oké is, ik luister graag naar je .
Ik weet wat je doormaakt en ik help je graag!
Ik wil je graag Vere-Kracht geven