Afscheidsproducten bij miskraam en stilgeboorte

Wanneer komt de tweede ??

Wanneer komt de tweede??

 

Wanneer komt de tweede ? een vraag die we zo vaak te horen kregen nadat Lenn zes jaar geleden geboren werd. We antwoorden altijd er komt geen tweede. De zwangerschap van Lenn was absoluut niet fijn geweest en de bevalling een ware hel. 

(later meer in de blog #lennzijnverhaal)

 

Echter kon ik me ook altijd enorm irriteren aan die vraag, wanneer komt de tweede. Misschien omdat ik altijd een soort voor gevoel had, mijn onderbuik gevoel heeft mij dan ook de laatste jaren niet vaak in de steek gelaten.

Ook werd het voor ons met de tijd duidelijker dat het geluk op een tweede kindje ons niet zomaar gegeven was.

 

Nadat bleek dat Lenn een spierziekte had en deze ook nog eens erfelijk was gingen wij een heel traject in. Lenn werd met grote regelmaat opgenomen in het ziekenhuis en heeft nog steeds wekelijkse afspraken bij het revalidatiecentrum. Wij hadden dus onze handen vol en ons hoofd zat vol met vragen. Vragen over de toekomst, of we überhaupt een toekomst zouden hebben samen. 

Ook volgde er een langdurig DNA onderzoek.

Na bijna een jaar na de eerste bloedafname kregen we daarvan de uitslag: 50 / 50

Vijftig procent dat een tweede kindje dezelfde spierziekte zou krijgen als Lenn. Ook was de kans aanwezig dat een volgend kindje veel zieker zou zijn dan Lenn en na de geboorte bijvoorbeeld al beademing nodig zou hebben. Zoveel vragen kwamen op ons af, zoveel emoties.

Maar ook de andere kant van de medaille gaf praktische vragen. Hoe doen we dat een kinderwagen en een rolstoel? Hoe moet het als Lenn in het ziekenhuis is opgenomen, wat als Lenn met spoed wordt opgenomen?

Zoveel vragen kwamen op ons af, het was een rollercoaster. Er over praten met anderen was lastig, we kregen verschillende (goed bedoelde) antwoorden en opmerkingen. Ach, jullie zijn zo sterk jullie kunnen dat evt. wel aan. Er is ook niemand die twee keer achter elkaar de staatsloterij wint dus het zal ook niet gebeuren dat je nog een kindje krijgt met een spierziekte. Ik zou het niet kunnen hoor nog een kindje met zoveel zorg......

Allemaal goed bedoelde opmerkingen en adviezen maar veel konden we er eerlijk gezegd niet mee.

 

Het gaf ons nog meer vragen dus was het makkelijkste antwoord op de vraag komt er nog een tweede??? NEE, er komt helaas geen tweede. 

Maar dat is wat wij ook “besloten” met pijn in ons hart, om niet voor een tweede kindje te gaan. Met heel veel pijn in ons hart, misschien wel uit zelfbescherming omdat ik misschien diep van binnen voelde dat ik nooit een tweede kindje levend op de wereld zou hebben rondlopen. 

 

Maar toen, toen kwamen in 2020 in een ander ziekenhuis met Lenn, een ziekenhuis veel meer gespecialiseerd in spierziekten. Nieuwe artsen, nieuwe inzichten, waar we ons hele verhaal opnieuw deden. 

Heeft u een kinderwens ? vroeg de neuroloog. Jaa natuurlijk hadden we die, maar die kinderwens hadden we dus al jaren terug op rood gezet omdat we voor ons idee geen groenlicht hadden. We vertelden wat er in ons hoofd omging. Maar na nieuwe onderzoeken kwamen de kaarten anders op tafel te liggen, de berekeningen die ons destijds gegeven waren bleken niet te kloppen. De percentages met de kans op een kindje met een spierziekte zou anders zijn.

 

Wederom kwamen er weer zoveel vragen op ons af. Want de verhouding was nog steeds geen 10 / 90 maar in ieder geval geen 50 / 50 meer. De praktische vragen werden al snel oplossingen. We gingen kijken bij de Prénatal of de rolstoel en een kinderwagen in een auto konden, we keken naar rolstoelbussen. Het kinderkamertje stond altijd nog op zolder…..

Maar we waren ook zes jaar ouder, Lenn was ouder. Maar al die vragen werden van tafel geveegd, want we wilden dolgraag nog een kindje, een broertje of zusje voor Lenn.

Hoe mooi zou het zijn als zijn grootste wens in vervulling zou gaan. Hoe mooi zou het zijn om nog zo'n klein wondertje in huis te hebben die we onze liefde konden geven. We wisten dat we extra controles zouden krijgen en dat een natuurlijke bevalling waarschijnlijk niet zou gebeuren dus daarin zouden we al een stuk meer rust krijgen. 

 

En toen besloten we ervoor te gaan niet alleen haalden we corona testen in huis maar ook ovulatie en zwangerschapstesten.

Op naar een nieuw verhaal in ons leven, op naar een nieuw leven.

 

- 2021 - 

 

Joyce

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.